hur ska vi anpassa oss till facebooks algoritm?

Instagram-flöde — hur ska det se ut egentligen?

Hur ska vårt Instagram-flöde se ut om vi vill lyckas? Behöver vi ha enhetliga och perfekta flöden? Eller går det bra att posta diskbänksrealism-bilder utan någon som helst redigering eller filterpåläggning? Konstigt ord, jag vet, men jag vet också att ni fattar! ??‍♀️

Hur ska våra Instagram-flöden se ut?

Ja hörrni, denna ständiga undran… Hur SJUTTON ska vi jobba för att lyckas på Instagram egentligen? Visst tänker du ibland att det är urtrist att kämpa, kämpa, kämpa när inget ändå händer? Du lägger ner massa tid och energi och ändå så växer du inte. FRUSTRERANDE, jag vet! Men… nu ska du få luta dig tillbaka en stund och lyssna lite på mig när jag mässar kring det här med ditt Instagram-flöde. Hur ska det se ut? Är det bättre att ha ett riktigt snyggt och alldeles perfekt flöde där färger och toner är enhetliga? Eller ska du satsa på att bjussa på bilder tagna och postade här och nu — direkt från verkligheten utan nån som helst tanke på färger och enhetlighet?

Ja som vanligt så finns det inget självklart svar, men nu ska jag inte vara så tråkig och summera det här med ett “Det beror på…” utan istället resonera så att du förhoppningsvis blir lite klokare och sen kan ta ett beslut kring hur du ska göra med ditt flöde.

Gillar vi verkligen diskbänksrealism-bilder på Instagram? ?

Först och främst så måste vi skilja på kändisar och stora influencers och personer som har få eller kanske upp till 10,000 följare — för det är nämligen så att om du är en känd person, eller en väldigt stor influencer (och därmed också är en känd person ?) så krävs det inte lika mycket av perfektion (längre). Och då kan det till och med vara extra smarrigt att få ett diskbänksrealisminlägg, det vill säga ett oredigerat och kanske väldigt öppet och ärligt inlägg kring någonting som inte är vardagslyx, glammigt och så där influencerhärligt som vi många gånger är vana vid att se. Tänk själv… Beyonce behöver liksom inte tänka på flöden och färger utan skulle kunna posta precis vad som helst. Men även hon behöver engagemang på sina bilder för att Instagram ska vilja visa hennes inlägg för många människor. Så vi alla strugglar tänker jag. ?

Skulle du verkligen följa ett sånt här Instagram-flöde?

Men om vi nu återgår till “vanlisar”, det vill säga inga Beyonces… Det har framkommit i flera undersökningar den senaste tiden, att vi människor gillar diskbänksrealismbilder och att vi är svintrötta på perfekta flöden och att bara få se de där 5 procenten av en persons vardag som är så där lyxigt och fluffigt, härligt. MEN… jag tror inte på det. Jag tror att vi tror att vi vill se oredigerade inlägg, men i verkligheten så funkar det inte så. Tänk efter — varför skulle du gå in och följa ett konto på Instagram som ser ut så här:

Instagram-flöde utan redigering och enhetlighet
Det här är mitt eget flöde waaaay back! Om jag skulle komma in i det här flödet — och inte känna, eller känna till — avsändaren, så skulle det vara svårt för mig att första varför jag skulle följa. Jag ser liksom inte vad det handlar om och kan därmed inte fastna.

Enda anledningen till att följa ett sånt konto är om du har träffat personen ifråga, och vill hänga hos hen av den anledningen. Annars är det svårt, om man kommer in till en random person där man inte kan se nån slags enhetlighet, att hitta en orsak till att följa. Eller hur? Inte så att det är nåt fel på oenhetliga flöden, men vi är ju så snabba på att scrolla vidare. Och på tal om det:

Visste ni förresten att vi bara har 1,7 sekunder på oss att fånga en persons intresse i Facebook-flödet?

Jag gissar att detsamma, eller eventuellt ännu kortare tid, är det som gäller för Instagrams flöde. Så — vi måste alltså fånga människors intresse snabbt, det kan vi vara överens om, eller hur?

“Sen jag började med ett snyggare Instagram-flöde så har jag växt mycket snabbare!”

Emelie Walles

För ett tag sen intervjuade jag Emelie Walles till min podd Sociala medier och Kommunikationspodden , och hon har vad jag skulle kalla ett väldigt enhetligt flöde. Man ser direkt vad man får när man kommer in; resor, blå himmel, blått vatten och perfekta poser. Emelie berättar i podden att hon har växt mycket sen hon skapade ett så enhetligt flöde, men allt beror så klart på vad man har för syfte. Det passar inte alla att ha ett sånt här “perfekt” flöde. Men jag tar ändå med mig, och funderar på, det som Emelie sa: “Sen jag började med ett snyggare Instagram-flöde så har jag växt mycket snabbare!”

Instagram-flöde som är perfekt och snyggt redigerat

Men fångar en skitig diskbänk vårt intresse då? Jag menar om den dessutom är tagen “in the moment” och med svenskt vinterljus (Ja nu menar jag inte Jonna Jinton-ljus när jag säger svenskt vinterljus — jag menar mörker!)? Troligtvis inte. Mörka och dassiga bilder, som det ofta blir om man bor i Sverige och tar en bild “in the moment” är inget som vi stannar till vid. De fångar inte vårt intresse. Och dessutom — vi vill faktiskt bli inspirerade på ett eller annat sätt. Antingen genom att bilden säger nånting eller genom att texten har nån slags substans, nåt slags innehåll.

En välgjord bild kan vara en indikation på att det ligger arbete bakom inlägget, och bara det kan få oss att stanna upp. Vi förstår kanske att det här är en “stor” person på Instagram, och blir i och med det nyfikna. Eller så tycker vi bara att bilden är fin och stannar till av den anledningen. Ja oavsett anledning så är det trots allt så att vi fortfarande stannar till vid, och gillar, bilder som är snygga.

Så vad innebär det då? Att du måste ha redigerade bilder och perfekta flöden?

De flesta bilder behöver redigeras!

Ja jag skulle säga så här, att du behöver i de allra flesta fall redigera dina bilder, och visst kan det vara bra att även ha en tanke kring sitt flöde — om man vill nå ut till fler än de man känner vill säga — men med det sagt så säger jag inte att du bara ska posta vardagslyxiga bilder, eller att du behöver tappa din personlighet och göra värsta plåtningarna med fotograf för att lyckas. Det finns ett mellanting. ☝?

Jag tror att de allra bästa inläggen på Instagram, är bilder som är snygga och därmed till viss del redigerade men fortfarande med personlighet. Det vill säga inte för perfekt och reklambildssnyggt. Förstår ni hur jag menar?Det får gärna kännas som att den är tagen “in the moment”, men så är den ändå snygg och håller ganska hög kvalitet, och så finns det en tillhörande text som har ett riktigt innehåll. Det vill säga där man säger nånting på riktigt, och där man faktiskt pratar med sitt community.

Så om jag ska välja nu då, hur ska ett Instagram-flöde se ut — Enhetliga och redigerade flöden eller realityflöden? Jag röstar för en mix! ??Jag tycker att ett någorlunda enhetligt flöde med snyggt redigerade bilder som är tagna “in the moment” är det bästa. Och gärna med nån slags personlig touch. Är man ett stort företag så kan den personliga touchen till exempel vara själva tonaliteten.

Vad tycker ni? Håller ni med?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *