Influencer se hit! Så här får du fler samarbeten

Jag har länge tänkt på att jag vill skriva det här inlägget eftersom jag, när vi har gjort samarbeten med influencers, har sett många både bra och mindre bra samarbeten. Särskilt tydligt blir det när man sitter med en rätt liten budget och omsorgsfullt måste välja i vilken korg man ska lägga äggen. Så som när vi har promotat Social Media Academy till exempel. Och nu när vi ska göra ett samarbete (eller flera mindre) inför Podcast Production. Då vill jag liksom att samarbetet ska falla väl ut.

influencers samarbeten

Och visst tittar jag på räckvidd innan jag bestämmer mig, men det finns andra saker, som vi kan kalla mjuka värden, som är ännu viktigare. ☝?

Så med det sagt så ska jag nu ge dig 7 tips på hur du som influencer bör jobba om du vill ha fler samarbeten.

 1. Först och främst — tänk alltid win-win-win, det vill säga att både du, företaget och dina följare ska få ut nåt av samarbetet. Med den grundinställningen så skapar du riktigt bra innehåll som dina följare vill se “trots” att det är ett samarbete. Du ska alltså INTE tänka att du bara ska visa upp produkter och sen länka. Tänk smartare! Det här är nyckeln! För du vill INTE att dina följare ska scrolla förbi dina samarbeten, du vill ju att det ska vara bra och värdefullt innehåll, eller hur? En person som jag ofta tycker är duktig på att göra roliga samarbeten, som är bra även för följarna, det är Vanja Wikström. Ett annat exempel på en person som gör bra samarbeten är Elin Häggberg, som driver Teknifik. När jag lanserade Social Media Academy så gjorde jag ett samarbete med henne och jag ÄLSKAR hur hon gjorde det. Hon kopplade en personlig story till det så att det blev intressant och relevant för hennes läsare. Grymt exempel. Kolla här! Och ja, det gav resultat. Vi fick in 70 anmälningar till webinaret!
 2. Gör bara samarbeten som du själv kan stå för. Det behöver inte betyda att du har använt just den här produkten sen du var liten, och att den är allt i ditt liv, men det är viktigt att du ändå kan tänka dig att använda den, och att du faktiskt gillar den.
 3. När du publicerar ditt samarbete — se till att göra det på en bra tidpunkt, precis som om det vore ditt eget innehåll som du verkligen, verkligen vill sprida. Snåla inte här!
 4. Om det är ett bloggsamarbete — låt inlägget ligga överst i flera timmar, kanske en hel dag, innan nästa blogginlägg kommer upp. Och självklart — ta ALDRIG bort ett samarbete när det är över.
 5. Om det är ett samarbete på Insta Stories — lägg inte upp alltför många stories det dygnet. Risken finns då att många faller bort innan ditt samarbete visas.
 6. Gör det med kärlek! ❤️ Det är svårt att förklara hur jag menar här för det handlar om en känsla, men det är nästan den viktigaste punkten. Det är STOR skillnad på att göra samarbeten med kärlek och på att göra dem… för att de bara ska göras. Utan kärlek. Det lyser igenom om du inte gör det med hjärta och själ, och det är dåligt både för dig, din kund och dina följare. Det är många gånger här som influencers faller bort när jag ska välja vem jag ska göra samarbete med — för att jag tittar på tidigare samarbeten och inte ser den där kärleken. Och visst, om jag har en budget på, låt oss säga 20,000:-, så är ju inte det särskilt mycket om man jämför med företag som kanske vill göra längre samarbeten som handlar om sex eller sju-siffriga belopp. MEN… det är du som influencer som får ett skadat rykte om du inte lägger ner din själ i VARENDA samarbete. Så då är det bättre att säga nej till mindre samarbeten — om du känner att du inte kan/ hinner leverera 100-procentigt med kärlek.
 7. Om du har en sida på din blogg eller nån annanstans, där du skriver om samarbeten, skriv ner allt det här — ja om du kan stå för det så klart. Som köpare hade jag älskat att läsa att “Jag lägger ner mitt hjärta och min själ i alla samarbeten… Jag låter alltid blogginläggen ligga överst i minst 8 timmar och jag gör max 20 Stories den dagen etc…” Du fattar hur jag menar? Att du liksom gör köparen trygg i att det här verkar vara en influencer som har koll på läget och som kommer göra allt för att lyckas skapa ett bra samarbete för dig, för hen själv och för följarna.

Lycka till!

PS. Och om du känner att du är alldeles rätt person för att göra ett samarbete kring Podcast Production — hojta! Målgruppen är rätt svår att definiera så vi behöver lite räckvidd. Antingen många små eller en mellanstor.

16 thoughts on “Influencer se hit! Så här får du fler samarbeten

 1. Aldrig tänkt på det där med max antal stories. Jag får ju typ alltid lika många views på alla mina stories i slutändan, och försöker hålla mig aktiv pga algoritmen?

  1. Jag tänker att ju större (och inte så nära) influencer det är desto mer faller folk bort efter hand i stories. Jag tänker på mitt eget beteende. Dina kollar jag dock alltid på.

 2. Hej och tack för ett bra inlägg. Och en bra blogg förstås! Läser regelbundet.

  Jag har en liten fundering, och du kanske har koll på det här. Det handlar om antalet besökare och antalet besök på hemsidan. Jag har ungefär fyra gånger mer “antal besök” än antalet besökare. Exempelvis 487 besökare och
  2 065 besök. Jag tolkar detta som att de som hittar till hemsidan generellt surfar runt lite och läser flera inlägg. Är jag helt ute och cyklar? Hur hade du tolkat siffrorna?

  1. Hej Anna-Sofia! Antal besökare är de antal personer som har varit inne. Men jag kan ju vara inne tre gånger på din hemsida, och då är det tre besök och en besökare. Så det är snarare antalet ggr man är inne vs. unika besökare. Förstår du hur jag menar? ?

 3. bra tips angående samarbeten! jag älskar när influencers vågar vara lika “informella” i ett samarbete som i sina vanliga inlägg. ofta känns det som att det blir lite av en annan ton i samarbetsinlägg, någon form av osynlig “duktighetskänsla” smyger sig in. jag älskar när influencers vågar vara lika “pratiga” som i vanliga inlägg – och framförallt när uppdragsgivare låter dem vara det också. det är ju när tonen är genomgående som man håller kvar sin förtroendenivå – och engagemang!

 4. Äntligen lite konkreta och superbra tips! Vad glad jag blir att jag hittade dig idag (av en ren slump)! Längtar till webinaret på söndag!
  Mvh, Judita
  @juditadesign.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *