Så här laddar man upp en podcast till iTunes

Vi jobbar en del med att klippa poddar, samt att vi hjälper till med det redaktionella innehållet och spridning i vissa fall. Tänker att jag ju måste bjussa på hur man gör när man första gången ska lägga upp en podd på iTunes. Det är lite klurigt om man inte vet, men superenkelt om man har en guide att följa. Så… here you go:

 1. Du måste först välja hos vem du vill att din podd rent fysiskt ska ligga, vart alla avsnitt ska lagras. Jag rekommenderar Libsyn (och det är också det jag har utgått från i den här guiden) Skärmavbild 2015-08-25 kl. 11.25.59
 2. Välj den plan som kostar $7/ månad så att du får statistik. Du vill ju se hur många lyssnare du har. (Efterhand som du lägger upp fler avsnitt så kommer du att tvingas hoppa på dyrare planer eftersom du betalar för själva utrymmet som du tar upp)Skärmavbild 2015-08-25 kl. 11.24.34
 3. Så! När du har registrerat dig på Libsyn och lagt in allt material där (Kan nästan behöva en egen guide för det eftersom deras logik inte är helt självklar) så går du in på iTunes. Där klickar du på iTunes Store.1-poddtutorial.001
 4. Klicka på “Skicka in en podcast”.2-poddtutorial.001
 5. Nu vill iTunes ha din RSS-länk. Den ska du hämta från Libsyn.3-poddtutorial.001
 6. Logga in på Libsyn och klicka på “Destinations”.4-poddtutorial.001
 7. När du kommer in på den sidan så kopierar du den länk som ligger under “Libsyn Classic Feed”.5-poddtutorial.001
 8. Och så går du tillbaka till iTunes och klistrar in den där.6-poddtutorial.001
 9. Voilà! Sen får du sen en sammanfattning om vad det är du skickar in. OBS! Om du inte har ställt in (på Libsyn) att din podd är på svenska så kommer den automatiskt att listas under engelsktalande på iTunes. Så missa inte det. Du vill ju gärna synas där.

0 thoughts on “Så här laddar man upp en podcast till iTunes

 1. […] Ett konto på Libsyn. Här sparas dina podcasts så att andra kan ladda hem och lyssna, och det är via Libsyn din podcast blir publicerad på iTunes. Ett konto på Libsyn kostar olika mycket beroende på hur många podcasts man laddar upp i månaden. Det billigaste alternativet är $5 i månaden. Läs om det går till att skapa och sätta upp sitt konto på rätt sätt här. […]

 2. Superbra guide Alexandra – den kom till användning för mig just nu. 😉 Kan lägga till att: kom ihåg att gå in och redigera Libsyn Classic Feed för det är bland annat där man väljer kategori och specificerar språket! :))

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *