Hur många dagar i veckan ska man träna?

Hur många gånger i veckan kan man träna? Vissa säger varje dag, andra säger absolut inte varje dag. Och vet ni, jag har det rätta svaret: Det beror på! Jag vet, det är ett urtrist svar men det är faktiskt så.
Så här: Om du tränar styrketräning en dag så ska du vila 48-72 timmar i den muskelgruppen. Detta för att musklerna ska ha chans att återhämta sig. Om de inte får det så bryter du snarare ner musklerna, och det är oftast inte det som är meningen när man styrketränar. Väl?
När det gäller konditionsträning så gäller 10 – 60 timmar för återhämtning innan du ska ge sig på det igen.
Så funkar det att träna styrketräning en dag, ut och löpa nästa dag och sen träna styrketräning igen? Ja absolut Eller att dela upp kroppen så att man tränar olika muskelgrupper och därmed kan gå till gymmet 4 dagar i veckan? Jadå, det funkar. Viktigt att tänka på när man delar upp kroppen är att varje muskelgrupp bör få sin beskörda del (dvs. minst 2 gånger i veckan) om man vill bygga muskler. För du kommer väl ihåg vad jag skrev om hur man ökar i muskelmassa? Men ja, det funkar alltså så länge man håller sig till återhämtningstiden. Och nej, det är ingen idé att tumma på den – om du inte vill bryta ner istället för att bygga upp vill säga 😉
PS. 72 timmar… då pratar vi tung styrketräning. I många fall räcker det med 48 timmar.
Black Dumbbell.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *