5 anledningar till varför du inte ska hoppa på en ny diet

Nu är det snart nytt år, den tid på året då vi alla lovar våra kroppar en massa bra grejer. Många gånger handlar det om att gå ner i vikt, och många gånger vill man påbörja en ny, strikt och tydlig diet. För att det är lättare att komma igång och få resultat då. Speciellt om man är en “all in”-människa. Jag har själv testat en massa olika grejer tidigare i mitt liv; LCHF, GI och Gudvetvad. Och visst – det funkar… om man äter färre kalorier än man gör av med. Det är inte svårare än så. Man skulle alltså inte behöva komplicera det med en diet för att lyckas.
Men så är det som sagt enklare för många att starta med hjälp av tydliga riktlinjer, man lyckas liksom bättre då. Fast jag skulle ändå vilja att du tänker igenom det en extra gång innan du hoppar på en ny (dyr och komplicerad?) diet. Om du tänker efter – har du verkligen lyckats med ett långsiktigt resultat tidigare? Eller är det bara de tre – sex första månaderna som har gått alldeles utmärkt, för att du sen har hamnat tillbaka i det gamla mönstret igen på grund av bröllop, semester, nytt jobb eller nya rutiner av någon annan anledning?
Tre bra anledningar till varför du inte ska hoppa på en ny diet:

  1. Se det ur ett större perspektiv. Vart och vem vill du vara om 1-3 år? En sund och normalviktig människa? Ok, då har den här första tiden – som dieten skulle få dig att komma igång – väldigt liten påverkan totalt sett.
  2. Förbud skapar längtan! Allt som din diet kommer att förbjuda kommer vara sånt som du längtar efter, och det finns risk att du börjar kompensationsäta det (i mängder) sen när du har gett upp.
  3. Om du går på en tydlig diet är det väldigt lätt att “råka” misslyckas lite. Det kan vara så enkelt att du blev bjuden på middag nånstans och så var det svårt att pilla bort sånt som du inte fick äta. Och misslyckas du så är det väldigt lätt (ja speciellt om du är den där allt-eller-inget-personen) att strunta i det. Ingen mår bra av att misslyckas. Och ju mer man känner sig misslyckad desto lättare är det att ge upp.
  4. Det är ofta komplicerat och svårt att hålla en diet  i längden. Först måste du inhandla en massa nya livsmedel, du måste planera alla dina måltider och det blir väldigt svårt att vara spontan.
  5. Besatthet! Det är lätt att bli besatt av både mat, snacks och vågen.

Jag kommer att lägga upp ett tydligt och bra schema sen, som varken är strikt, dyrt eller komplicerat, och som faktiskt skulle kunna hålla livet ut. Stay tuned…

Healthy fitness salad
Healthy fitness salad

0 thoughts on “5 anledningar till varför du inte ska hoppa på en ny diet

  1. […] Jag dissade precis alla strikta dieter, men så vet jag ju samtidigt att många gärna vill ha något konkret att förhålla sig till – att det är svårt att bara ”äta mindre”. Så här kommer därför några konkreta råd som garanterat kommer att få dig att gå ner i vikt på precis samma sätt som vilken annan diet som helst. Det här med att gå ner 3-4 kilo på en vecka, det finns det ingen diet som fixar, om det är fett du vill tappa vill säga. Här är ett väldigt enkelt upplägg för dig som vill gå ner i vikt: […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *