Så går du enklast ner i vikt

Jag dissade precis alla strikta dieter, men så vet jag ju samtidigt att många gärna vill ha något konkret att förhålla sig till – att det är svårt att bara “äta mindre”. Så här kommer därför några konkreta råd som garanterat kommer att få dig att gå ner i vikt på precis samma sätt som vilken annan diet som helst. Det här med att gå ner 3-4 kilo på en vecka, det finns det ingen diet som fixar, om det är fett du vill tappa vill säga. Här är ett väldigt enkelt upplägg för dig som vill gå ner i vikt:
Vecka 1:

 • Frukost, lunch och middag – ät precis som du brukar.
 • Mellanmål: Frukt eller grönsaker! Inget annat. Om du är hungrig – ät några bananer.
 • Om du brukar småäta nåt onyttigt under dagen – ta bort ett av de småätarmålen. Varje dag. Dvs. kakan till eftermiddagskaffet eller liknande…
 • Kvällsmat räknas som mellanmål. Se ovan.
 • Gå 1 timmes promenad om dagen, varje dag.

Med andra ord: Ät frukost, lunch och middag precis som vanligt, ta bort en onyttig sak om dagen och ät frukt och grönt som mellanmål. Med promenaden inräknad har du ett minus på ca. 1000 kalorier om dagen, beroende på vad det är du tar bort.
Vecka 2:

 • Ta bort kakor, bullar, godis, chips, nötter* och allt annat snacks.
 • Frukost, lunch och middag – ät precis som du brukar.
 • Mellanmål: Frukt eller grönsaker! Inget annat. Om du är hungrig – ät några bananer.
 • Kvällsmat – det räknas som ett mellanmål. Se ovan.
 • Gå 1 timmes promenad om dagen, varje dag.

Med andra ord: Ät frukost, lunch och middag precis som vanligt, ta bort alla sötsaker och ät frukt och grönt som mellanmål. Här sparar du in på ännu fler kalorier. Hur många är beroende på hur mycket snacks du brukar äta.
Vecka 3:
Gör samma sak som vecka 1 och 2… men nu ska du göra ytterligare en förändring:

 • Ta bort 500 kalorier om dagen från dina måltider (frukost, lunch och middag). 500 kalorier är till exempel 2 korvar med bröd, 1 dl bearnaisesås, 5 msk aioli, 1 stor pommes eller 5 dl. kokt pasta. Mellanmål: Frukt eller grönsaker! Inget annat. Om du är hungrig – ät några bananer.
 • Kvällsmat – det räknas som ett mellanmål. Se ovan.
 • Gå 1 timmes promenad om dagen, varje dag.

Nu äter du förmodligen en ganska bra kost. Det är förstås beroende på hur det såg ut när du startade, men jag förutsätter att det fanns en del att plocka bort eftersom du behöver gå ner i vikt. Du kommer att gå ner mer i början (hur mycket är beroende på hur mycket övervikt du har och hur din kost såg ut innan du startade) men efterhand så kommer du landa på 0,5 – 1 kg viktnedgång i veckan. Snittet över en längre tid blir ofta 0,5 kg.
Kör hårt! Det här är inte särskilt svårt och går att hålla livet ut. Det fina är att eftersom du drar in på ganska många kalorier varje dag, och dessutom hjälper till ytterligare med promenader, så finns det utrymme för en kanelbulle ibland. Utan att du behöver känna dig misslyckad.
Heja vardagsmotion!IMG_0963 (1)
*Jodå, visst är nötter är bra, men de innehåller väldigt många kalorier så om du vill gå ner i vikt så gäller det ofta att välja vart man vill lägga sin dagsranson. Det går som sagt inte att gå ner i vikt om du äter mer än du förbränner. 100 g cashewnötter innehåller nästan 600 kcal, och det är att jämföra med 6 skivor naturella lingongrova (!), eller 4 lingongrova med smör och ost. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *