3 magövningar för nyblivna mammor

När man är gravid så växer magen (no shit!!) vilket gör att magmusklerna måste dela på sig. För många växer de sen ihop per automatik, för andra inte. Det är otroligt viktigt att kolla om magmusklerna är ihopväxta innan man börjar träna, för att på så sätt kunna anpassa träningen efter sin egen form och status. Man ska till exempel inte köra “crunches” och situps.
 
Bra magövningar att köra efter förlossning (och efter kontrollen som görs efter ca. 2 månader)
 
Plankan! Antingen på knä (att föredra om du är relativt nyförlöst) eller på tå. Du ska känna en spänning i magen, det ska inte göra ont i ländryggen. Om du är helt otränad – kör 3 x 20 sekunder och fokusera på så att tekniken är rätt (så att du känner spänningen i bålen) 
Benspark. Lyft upp skuldrorna från golvet och känn så att du har en spänning i nedre delen av magen. Sparka med små rörelser med raka ben. Om du är otränad – kör 3 x 20 sekunder här också.
Och kanske de viktigaste övningarna av alla – ocm som du ska börja med om du känner dig svag i magmusklerna (vilket ofta kan visa sig genom till exempel ryggont eller att man lätt kissar på sig): Träning av diafragman och bäckenbotten. Som jag beskriver i videon så kan man beskriva “core” som ett hus där diafragman är taket, magmusklerna väggarna och bäckenbotten golvet. Och ett hus utan tak eller golv… ja men ni fattar. Det krävs att allt är helt och på plats för att det ska hålla, eller hur? Så träning av diafragman och bäckenbotten är faktiskt träning. Se det som två rätt så behagliga övningar och bara gör dem. För det behövs!
Lycka till! Ni får jättegärna ställa frågor eller komma med önskemål i kommentarsfältet. 
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *