Bra sätt att öka motivationen för träningen

Det är svårt att alltid hålla motivationen uppe när man tränar. Ingen människa är alltid superpepp på att gå till gymmet, det lovar jag. Och därför är det bra att ha några knep i bakfickan så att man faktiskt kan jobba med sin motivation. En viktig faktor är att man behöver sätta upp mål, och man brukar prata om SMARTA mål:
Specifikt – Till exempel “Jag vill gå ner så här många kilon eller bli så här stark eller kunna sprigna så här långt”. Bestäm dig helt enkelt för vad det är du vill uppnå.
Mätbart – Om du ska kunna veta vart du står så måste du kunna mäta. Börja redan vid start och gör sen mätningar varannan eller var tredje månad. Ja det beror förstås på vad du har för mål, men det kan vara rätt bra att inte mäta för ofta. Se det som ett livsprojekt istället.
Accepterat – Du måste själv känna att det här verkligen är något som du vill och är beredd att satsa på. Kanske du till och med måste försaka något annat.
Realistiskt – Räkna med att du kommer att vabba, gå på fest ibland, bli sjuk och så vidare. Och kom ihåg att resten av vardagspusslet måste funka. Var inte för ambitiös när du börjar planera utan var mer realistisk så att det kan bli hållbart.
Tidsbestämt – Om du ska kunna mäta så måste du veta när du kan förvänta dig att nå resultat. Sätt upp en sluttid och gärna även små deadlines längs vägen.
Om du sätter upp ett SMART mål så lovar jag att det kommer att hjälpa motivationen. Testa!
Ett av mina mål är att jag vill kunna göra chins, och jag vet att det kommer att ta tid eftersom jag inte har tränat på att göra chins tidigare. För att vara realistisk så har jag därför bestämt mig för att jag först och främst måste börja träna på det (logiskt, eller hur), men också att det är okej att det kommer att ta tid. Jag vet att jag har tid att träna ryggen (som behöver tränas för att kunna göra chins) ungefär två gånger i veckan och jag vet exakt på kilot hur mycket jag klarar i latsdragen (som är samma rörelse som chins) vecka för vecka. Och därför har jag rätt bra koll på hur lång tid det kommer att ta. Jag räknar inte 2 gånger i veckan eftersom jag vet att det kan dyka upp sjukdomar och annat, utan snarare 1 1/2 gång i snitt. Ja men ni fattar. Det ska vara realistiskt.
 
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *