9 tips för att lyckas på Instagram

Varför växer jag inte snabbare på Instagram? Hur ska jag göra för att få fler följare? Varför jobbar algoritmen emot mig? Frustrationen kring Instagram är stor och många kämpar hårt för att växa.
Jag har samlat mina bästa tips för hur man kan jobba för att växa på Instagram. Varsågoda!
1) Fråga dig vad syftet är. Vad vill du förmedla? Vem ska du vara på Instagram? Har du något specifikt som du vill säga eller vill du mer posta inspirerande bilder? Bestäm dig gärna för en nisch, eller i alla fall ett par, tre ämnen som du pratar om så att folk känner igen sig när de kommer in på ditt konto. Tänk att när någon ska förklara vem du är så ska de kunna säga “Hen som alltid pratar om XXX” eller liknande. Om Nyhetsmorgon skulle ringa dig och be dig gästa dem en morgon – vilket ämne skulle de vilja att du pratar om?
2) Lägg ner tid på det! Att skapa (bra) innehåll tar tid, så bestäm dig redan från början för att avsätta tid bara för Instagram. Jag tror att många missar det här. Man tror att det går snabbt och är enkelt att posta en bild på Instagram, och det kan det väl i och för sig vara, men vill man skapa bra innehåll krävs det planering och att du lägger ner tid. Kanske att du planerar veckans innehåll varje söndag?
3) Om du vill tjäna pengar på sponsrade samarbeten så rekommenderar jag dig att vara så nischad som möjligt eftersom det då blir väldigt tydligt varför ett varumärke ska jobba med just dig. Ett vegetariskt konto har till exempel väldigt givna potentiella sponsorer, eller hur?
4) Använd relevanta hashtags på de bilder där det passar. Välj alltid hashtags på det sättet att du tänker att om en person kommer till din bild för att hen har sökt efter en viss hashtag så ska hen inte bli besviken.
5) Se till att dina bilder håller hög kvalitet! Ofta behöver de ljusas upp en aning och kanske även att du borde ta bort lite av det gula, lite dassiga ljus, som det lätt kan bli när man tar bilder inomhus. 
6) Posta på rätt tider på dygnet! Generellt så är bästa tidpunkten att posta klockan 20-21 söndagar till torsdagar. Allra bäst söndagkvällar! Det finns givetvis individuella avvikelser, men om du har ett företagkonto på Instagram så kan du tack vare statistiken se exakt när just dina följare är aktiva. Vill du inte ändra till företagskonto så kan du vara rätt säker på att vid 20-21 är det alltså bra att posta. 
Det finns mycket värdefull statistik på Instagram.
7) Det här är möjligen den allra viktigaste punkten: Se till att vara social med dina följare! Skapa community! Ju fler engagerade följare du har desto mer kan du ta betalt, och företag tittar ofta på engagemang när de ska bestämma sig för vem de ska jobba med. Att skapa community innebär att du pratar med dina följare. Inte bara postar ett inlägg och sen avslutar med “Vad ska ni göra idag?” och sen, kanske dessutom strunta i att svara när de väl kommenterar. Se kommentarer som ditt guld och ta vara på de relationer som håller på att byggas. Jämför gärna med ett mingel IRL… du kan inte bara gå omkring och prata om dig själv.
8) Interagera med andra! Om du pratar med andra så kommer de titta in och vilja prata med dig. Och det vill du att de ska göra. Det är nämligen så att ju fler kommentarer och likes du får på dina inlägg desto större belöning (räckvidd) ger Instagrams algoritmer dig. Så se till att prata med de människor som du tror tillhör din målgrupp och som du alltså är intresserad av. OBS! Att enbart lämna en emoji i deras kommentarsflöde eller skriva “Snygg bild” är inte att prata.
9) Använd även Instagram Stories för att folk ska få lära känna dig bättre. Här kan en idé vara att bjuda in följarna så att de får se hur det är bakom kulisserna. 
Hoppas att det här hjälpte dig lite på vägen! Har du fler tips så får du gärna kommentera här nedan. ?
Och vill du läsa om hur man lyckas med sin blogg? Jag har även skrivit en sånt inlägg, som du hittar här.
 

0 thoughts on “9 tips för att lyckas på Instagram

 1. Bra sammanfattat! Jag har någon gång tänkt att jag skulle ha ett sånt där typ 2- konto men failar rätt snabbt ?. Jag är nog lite för spretig som person… Kan lätt tröttna på enhetliga konton också. Känns lite som att man alltid får se samma?
  Vet att det pratades om hashtags på TIC. Någon Input där? Hur vet man vilka man ska använda? Kram

 2. Bra tips! Jag kan också fundera på vad det är som lockar följare. De som har snygga konton förstår jag men sen finns de där konton som ser ut som hej kom och hjälp mig och ändå har många följare. Tänker att den enda anledningen måste vara köpta följare. Jag är också en spretig person. Jag skulle inte kunna ha bara ett tema utan jag vill skriva om allt som intresserar mig inom hälsa och träning.

  1. Ja men om man har köpta följare så brukar man kunna se det på engagemanget… Det är ju inte så kul att ha 100,000 följare men sen bara 4 likes på varje bild… En sak som man kanske kan göra, om man är spretig som du och jag, är att ljusa upp bilderna något så att alla i alla fall är ljusa och fina 🙂

 3. Så kul inlägg! Har gjort mycket om det som du skriver med mitt nya konto https://www.instagram.com/militarkvinnor/ 😀 Fick inspiration efter tic och startade det den 3e och nu är de ganska många redan. Har fått in hashtaggen också så flera börjar använda den, vilket är så kul! Mitt mål är att skapa ett community så det blir mer kommentarer och diskussioner, men verkar vara lite svårt än 🙂 Bra tips i övrigt!

 4. Hej
  Intressant inlägg! Har en fundering, då man startar ett konto o alltså har en bild till att börja med är det då bättre att först ”bygga upp” några bilder etc o sedan öppna kontot? Vem vill annars följs liksom…vad tror du?
  Isabella

 5. Hej,
  Jag har precis startat upp min blogg och Instagram konto och är väldigt tacksam för alla tips du ger! Ett stort tack! Mycket har varit värdefullt, speciellt att ha en enhetlig kontext i sitt flöde. Däremot tror jag att jag måste bli bättre på att hålla det enhetligt på bloggen. Men ack så svårt det är! Jag vill ju skriva om så mycket :).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *