Tips till företag – Var mer personliga

Det här är ett hett tips till alla företag – både små, mellanstora och stora: Ni behöver vara personliga i er kommunikation. Och ja, det gäller som sagt även stora företag. Att kommunicera på ett personligt sätt behöver inte betyda att man talar om att man har fyra personer sjuka i personalen idag, eller att ni visar halvdassiga bilder från ett möte, ni kan göra det på så många olika sätt och ni borde fundera på vad ert sätt skulle kunna vara. Det är nämligen så att vi blir mer och mer kräsna eftersom vi har mer och mer att välja mellan och millenials, till exempel, gör ofta mycket mer medvetna val när de bestämmer sig för vem de ska handla av, än vad tidigare generationer gjorde. Just för att de kan! 
Det här är en av mina favvis-milennials, som inte alls beter sig som ryktet om millenials ofta säger: “Bortskämda och lata.” (Tycker ni att det är så förresten?) Mina kollegor, som är millenials hela bunten, är allt annat än bortskämda och lata. De är ett gäng superproduktiva, helt grymma personer. Här – en av dem: Mandy ♡
Jag ska ge några förslag på hur ni som företag kan ha en mer personlig approach, så att man känner att ni är öppna för kontakt och öppna för kommunikation. Så att ni känns inbjudande på ett sätt som gör att jag känner att det här är ett “vänligt” företag, här vill jag handla.
  1. Visa bilder på personalen, eller delar av personalen, på hemsidan. Om ni är ett stort företag och bara kan visa några stycken, visa inte bara ledningen, utan se gärna till att ha en bra mix av olika tjänster och olika människor; gamla, unga, högavlönade, lågavlönade, killar, tjejer, ickebinära, mörka, ljusa, korta, långa… ja som det ser ut i verkligheten på ert företag helt enkelt. 
  2. Skriv kontaktuppgiter till de personer på ert företag som många vill nå. Var inte rädda för att skriva marknadschefens eller VD'ns mailadress på hemsidan. Ja jag vet att en marknadschef får många säljmail skickat till sig men då får ni hitta ett sätt att hantera det istället för att visa (genom att vara hemlig med era kontaktuppgifter) att Stopp ✋?Här ska du minsann inte tro att du får komma fram så lätt. För ja, den känslan ger det när man inte hittar kontaktuppgifter till “viktiga” personer på företaget. 
  3. Det här är egentligen en självklarhet, men visa alltid vem som står bakom företaget. Jag skulle aldrig göra business med ett företag där jag inte vet vem som står bakom och där jag får fylla i ett kontaktformulär för att komma i kontakt med dem.
  4. I sociala medier – lägg inte bara upp snygga kampanjbilder. Det är så trist och intetsägande att man somnar. Där har ni ju chansen att skapa relation med era kunder och potentiella kunder. Prata med människor där! Börjar ni inte nu så kommer ni ligga efter. Vi går nämligen mot en framtid där det här med att skapa relation är enda sättet att lyckas i sociala medier. Vi har, nu under de första tio åren (sen Facebook exploderade i Sverige) kunnat få följare tack vare tävlingar, kampanjer och annat opersonligt men det funkar inte längre. Och kommer definitivt inte göra det i framtiden. Gå in och kolla hur många företag du följer på Facebook… Hur ofta ser du deras inlägg? Aldrig – för det finns så många. Nä nu är det dags att börja skapa relationer på riktigt! Minska reklamkampanjerna och lägg upp mer äkta och genuint innehåll. Ja det ska så klart fortfarande vara snyggt. Och tänk “What's in it for them?” (följarna) istället för att bara prata om er själva och era produkter. 80% bör vara sånt som har ett värde för följarna och 20% kan vara om era produkter. 
  5. Om ni är ett företag som kommunicerar i sociala medier – skriv gärna under med ett namn när ni pratar med folk i kommentarsfältet. Om ett företag börjar prata och skämta med mig i kommentarsfältet så känns det jättekonstigt om det är undertecknat “Ikea Sverige”. Jag vill hellre prata med en person, förstår ni hur jag menar? Annars känns det onaturligt för mig att dela med mig. 
För att summera det… ju mer öppna och inbjudande ni är, desto mer välkomnande känner man sig. Och det är den känslan ni vill ge era kunder och potentiella kunder. Jag lovar att ni kommer att märka skillnad genom att göra det här små förändringarna. Man äääälskar ju att känna sig inbjuden och välkommen!
 

32 thoughts on “Tips till företag – Var mer personliga

  1. Så himla bra tips som vanligt! Jag känner verkligen igen mig i vad du beskriver som positivt men du sätter ord på det på ett enkelt och lättförståeligt sätt. Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *