Därför borde du börja använda TikTok — eller Instagrams kopia av den…

Long time no seeing hörni! Jag har saknat er! Men nu är jag ju här. Hej! ?

Jag tänker att vi måste prata om TikTok (före detta Musical.ly) och dess storhet. (Ja men de har nästan 600 miljoner användare worldwide. Tyvärr hittar jag inga siffror på hur många som använder appen i Sverige. Högst oklart varför Internetstiftelsen i sin årliga rapport “Svenskarna och internet” har MISSAT att ta med TikTok… ?) Alltså jag ÄLSKAR funktionerna i TikTok och tror att nu när Instagram har kopierat den och lanserar “Instagram Reels” så kommer gemene person också att gå igång. Eller? Vad tror ni? ?‍♀️

Det märkliga med TikTok är att det är en så ENORMT populär app bland vissa, medan den bland andra knappt finns i deras mindset. Hur har det blivit så? Jag tror att det faktum att det först var Muscial.ly — där ungdomar dansade och mimade till musik — har gjort att vuxna och kanske framförallt företag känner att “Där har vi ingenting att göra”. Och jag fattar det. Hur skulle vi på Mama Said kunna attrahera vår målgrupp (medelålders män och kvinnor som är beslutsfattare på små och medelstora företag) genom att dansa och mima till musik?

Men… TikTok har ju kommit att bli så mycket mer än det, och jag fullkomligen ÄLSKAR två saker med appen:

  1. Det är så otroligt enkelt att skapa filmklipp med olika effekter, hastighet etc. i UTAN att klippa ihop och redigera i efterhand. Allt görs liksom i ett svep och blir till en enda video.
  2. Det får igång kreativiteten! Det här är fanimej en app som gör att du får lov att gå loss och vara kreativ på riktigt.

Så här beskriver de själva sitt mission:

Men varför ska vi använda TikTok då? Eller Instagram Reels för all del, om det nu blir en bra grej. (Just nu håller den på att testas i Brasilien så vi får se hur det blir när det väl kommer till Sverige). Jo men jag tycker att de, på ett supersmidigt sätt, har fått till det här med att man kan göra videos med olika hastighet, innehåll och filter i UTAN att behöva klippa och redigera något. Vi vet ju att rörligt är the shit, eller hur? Och att ett av hindren för att göra rörligt är att vi ofta har ont om tid. Det TAR liksom mer tid att få ihop rörligt än stillbilder. Och nu kan vi alltså göra det här utan att hålla på med en massa redigering och efterarbete. Inte för att det på något sätt skulle ersätta “riktiga” videos och reklamvideos, men det är ju inte det vi pratar om här. Nu pratar vi sociala medier! ☝️

Så här fungerar TikTok

Hur funkar TikTok då? Ja egentligen så är den här appen ganska lik Instagram kring hur man lägger upp sitt innehåll, men jag tänker ändå att jag ska visa eftersom jag så hårt slår på trumman för att TikTok är så otroligt lätt att använda. Eller så här: Det är så lätt att med snabba, enkla medel få till en roligare video än bara en… vanlig video. Ja men ni får nästan titta runt själva, i TikTok, för att förstå vad jag menar. Men ok, ungefär så här funkar den i alla fall:

Så här ser det ut när man ska börja filma. Och, som ni så klart förstår, så klickar man på den röda knappen för att börja…


… och så fort ni pausar inspelningen så läggs det en blå liten “ticker” högst upp som visar var i videon ni är. Efter att ha spelat in första lilla sekvensen så vill ni kanske öka tempot och göra en snabbinspelning, där allt går 3 gånger snabbare. Då väljer ni det längst ner…

…. eller så kanske nästa sekvens ska ha ett filter eller nåt…

Jag men jag tror att ni fattar. Man spelar liksom in lite i taget och redigerar i realtid. Sen kan man så klart lägga till musik också, och vips så har ni en färdigredigerad video samtidigt som ni publicerar den. Klick, klick, klick — Klart! ✔️

Jag ÄLSKAR som sagt att det är så enkelt, och många gånger är det just den där enkelheten som gör att en app/ tjänst blir populär. Jag tror stenhårt på det här, och enda lilla kruxet har ju egentligen varit att 41 % av användarna är mellan 16 och 24 år (och många är ännu yngre än så). Så det är klart… det kanske inte har känts så relevant beroende på vad man har för målgrupp, men om nu Instagram ska göra samma sak — eller om det blir en mer vuxen målgrupp på TikTok — ja men då kan det vanliga Instagram och alla andra appar slänga sig i väggen.

Vad tycker ni? Har ni testat TikTok? Gillar ni det? ?

4 thoughts on “Därför borde du börja använda TikTok — eller Instagrams kopia av den…

  1. Jag vägrade först befatta mig med TikTok, men sen fick sonen prova att ha ett privat konto. Så när jag såg vad han lyckats lära sig själv på bara ett par dagar så bad jag honom visa mig.

    Känner mig ändå som en stor tönt när jag försöker mig på att göra nåt i TikTok, men som du säger – om man ser det mer som ett enkelt redigeringsprogram så kan man ju göra rätt bra SoMe-filmer väldigt snabbt och enkelt! Definitivt ett verktyg att sätta sig in i även om man inte planerar att använda TikTok som kanal.

    1. Ja men eller hur! Det måste ju så klart finnas en idé bakom innehållet. Men alltså funktionerna… de är ju toppen i TikTok! 🙂

  2. Problemet är att nåt i flera månader är skumt, man lägger upp inlägg och får 0-2 views. De skickas inte ut så de syns.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *