Därför ska du prioritera e-post framför sociala medier — och så här kommer du igång!

Reklamsamarbete med Social Brand Lab

Ingen har väl missat att det, som företag, är riktigt jäkla skitsvårt att nå ut på Facebook nuförtiden? ? Sedan de — i januari 2018 — ändrade i sin algoritm känns det nästan onödigt att posta på Facebook, men man gör det liksom ändå, eller hur?

Men vet du vad, släpp det för en stund, för nu tänker jag komma här och slå ett slag för e-post istället. Japp! Gamla vanliga, hederliga mail alltså. Facebook släng dig i väggen, vi fokuserar på e-post istället ?

Ja absolut så känns det liiite konstigt att som sociala medier-expert göra ner sociala medier så här ? Men det är ju bara att gilla läget, eller hur!?

Varför nu detta undrar du kanske? Jo, jag ska förklara:

  • Det är väldigt få, av era följare, som får se era Facebookinlägg — så när ni postar för era 3,000 följare så är det kanske bara 300 som får se de. Ja och detsamma gäller i de andra sociala kanalerna.
  • Däremot så är det så att SAMTLIGA av de som ni skickar mail till, får era mail. Ja det är ju inte säkert att de öppnar dem förstås, men de får i alla fall de. Allihop!

Ja men det här borde ju vara argument nog för att börja jobba med e-post-listan, eller hur? Ni har liksom publiken i handen på ett helt annat sätt än när de bara följer er i nån social kanal.

Men ok, hur ska ni komma igång med det här då? Ni kanske inte har en enda e-postadress… eller så kanske ni har ett par hundra, men det är ju ingenting… Väl? (Jodå, det är det, men mer om det längre ner ?)

Oavsett vad, så här kan ni göra för att börja samla in e-postadresser:

  • Börja med det viktigaste av allt: Bestäm er! Bestäm er för att prioritera det här så att ni väljer premiumplatsen på hemsidan, alltid länkar till det från sociala medier, har det som call to action i era inlägg emellanåt osv osv.
  • När ni uppmanar folk till att signa upp sig så undvik gärna att skriva “Prenumerera på vårt nyhetsbrev”. Det låter så tråkigt och framförallt… säljigt. Det låter i alla fall i mina öron som att jag ska få en massa säljerbjudanden i min inkorg. Och det vill jag INTE ha! ?Jag brukar istället skriva nåt i stil med “Vill du ha våra mail om sociala medier?” Då talar jag om vad de får, och så får jag förmodligen in fler e-postadresser än om jag hade benämnt det som “nyhetsbrev”
  • Gör en guide, checklista eller annan slags one pager och länka till den från ett blogginlägg, från er hemsida eller från era sociala kanaler. Så som den här guiden om Instagrams algoritm till exempel. Testade du att klicka på den? Såg du att du får ge ifrån dig din mailadress för att få guiden? Smart va? Win, win. Den här sortens guider kan du alltså använda för att samla in e-postadresser, och det fina är att om de är kopplade från ett blogginlägg som är SEO-anpassat så kan ni ju få “gratis” trafik när ni ligger och sover. Bästa sortens inkomst, eller hur?! ☺️

Det viktigaste av allt är att ni ska bestämma er för att det här har ett högt värde och att ni därmed ska prioritera det.

Och du… om det är så att ni bara har några hundra e-postadresser… DET GÖR INGENTING! Ni borde behandla de som GULD och börja kommunicera med de utifrån vad de behöver, inspireras av och utmanas kring. Var personlig (ja även om det är ett företag som är avsändaren), prata med dem, ställ frågor och ta vara på de möjligheter som ges när ni är så få. Jag LOVAR att om ni gör en strategi för hur ni ska prata på ett personligt och inspirerande sätt med ert lilla community så kommer det för det första innebära att det blir ett gäng väldigt commitade ambassadörer och för det andra så kommer det göra att ni växer. Ja för så fort man gör nånting som är bra så sprider ryktet sig och fler vill vara med.

Är du sugen på att börja jobba strategiskt med e-post nu då? Ja men då skulle jag vilja tipsa om min väns (och kollega) workshop om just detta:

Linda är, precis som jag, digital entreprenör, och är den person som en gång i tiden (För nåt år sen bara) började tjata på mig om att jag MÅSTE börja jobba med e-post. Och nu har hon satt ihop en online-workshop för att hjälpa DIG att komma igång. Hon kommer gå igenom ALLT ALLT ALLT från början till slut så att du, när du är kommer ifrån den här tvåtimmars-workshopen vet precis hur du ska göra för att:

  • Sätta din strategi
  • Välja tjänst och sätta upp teknik
  • Sätta upp formulär och börja samla in e-postadresser
  • Automatisera med hjälp av guider (såsom jag förklarade ovan)
  • Komma igång och börja skriva dina mail

… ja för att komma igång med e-post på ett seriöst sätt alltså. Vill du vara med på det här? Jag LOVAR dig att du inte kommer att ångra dig (om du vill jobba med det här förstås), så signa upp dig direkt vetja. Här gör du det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *