En av anledningarna till att jag ville utbilda mig till Personlig tränare, var att jag ville få koll på alla myter och vad som egentligen är och inte är när det kommer till kost, dieter, hälsa och träning. Och det jag har kommit fram till är att det vanligaste svaret på de flesta frågor kring de här ämnena är: Det beror på. Man kan inte säga att löpning är bättre än yoga, att styrketräning är bättre än löpning, att gruppträningspass inte är effektivt och så vidare. För det beror på vad du vill ha ut av det. Jag ska försöka ge några korta och konkreta exempel:
Lågintensiv konditionsträning (promenader och powerwalks) – Anledningen till att man ofta tipsar om det när man vill gå ner i vikt är för att lågintensiv träning ofta pågår under längre tid och man kanske även gör det oftare. Ex: 1 timmes powerwalk om dagen gör susen för förbränningen.
Styrketräning – Genom att styrketräna så bygger du muskler, och mer muskelmassa förbränner mer. Styrketräning är bra för att bygga muskler och bli stark. Jag tycker dock att man ska få hjälp med att lägga upp ett program från en kunnig person för att göra övningar som passar just din kropp och för att undvika skador. Det finns till exempel övningar man borde göra om man sitter mycket på kontor, och det kan också vara så att man har vissa svagheter (nästan alltid någon) som man bör lägga in övningar för. Återigen – för att undvika skador.
Gruppträningspass – Ja det beror förstås på vilken typ av gruppträningspass, men det är klart att de är bra. Det beror på vad syftet är. Ofta (men inte alltid) kan det vara en del koordination i gruppträningspass, och jag vet att många (inklusive jag) kan känna sig flaxiga när det blir för mycket koordination, men vet du vad – koordination är jättebra att träna.
Löpning – Jag joggade rätt mycket ett tag för några år sen, och hade liksom det som enda träning, vilket jag idag tycker är helt värdelöst. Inga muskler och en hel massa muskler som inte får jobba. Jag trodde till exempel att rumpa och fötter jobbade vid löpning – men det kan (beroende på löpteknik) definitivt vara så att rumpan sover och fotlederna är stela. Idag, när jag vet bättre, skulle jag aldrig träna enbart löpning utan hellre kombinera det med annan typ av träning. Anledning till att jag vill lägga in en del löppass är för att hålla eller öka konditionen.
Yoga – Det finns ju många yogaformer, och ja kan inte alla – men yoga brukar ofta innebära rörlighetsträning och inre styrka och stabilitet. Och det är jättebra för att 1) bli rörlig och 2) bygga på den inre styrkan. För att bli stark och kunna accelerera styrketräningen eller annan träning så är det bra att vara rörlig och ha den inre styrkan. Så det känns som att yoga, eller annan typ av rörlighetsträning, är bra för de flesta.
Crossfit – Jag kan egentligen inte uttala mig generellt om crossfit eftersom det är beroende på var och hur man tränar det. Men det lilla jag har stött på har varit ganska “drivande” och “pushande” (Kööööööör!!! Du klarar två till!! Kom igeeeeeen!!!) fast den som utför övningen kanske inte ens är där och klarar den nivån. Ex: Om man inte är stark nog att göra vanliga burpees så ska de anpassas till en lättare nivå och inte slarvas, pressas och grisas igenom, bara för att göra dem. Det är så otroligt lätt att skada sig. Jag vet att jag låter jättetorr här men jag vill verkligen inte få ont i nån axel och inte kunna träna på ett tag och är därför väldigt försiktig med sånt som är på en annan nivå än det jag klarar.
All träning är bra på olika sätt. Själv kombinerar jag gruppass (kul + slipper tänka + jag väljer sånt som jag vill träna, just nu t ex pilates, CXworx, yoga etc. Vill lägga till danspass också), styrketräning (2 ggr. per vecka), löpning (2-3 korta pass i veckan) och huvudstående och handstående (för att det är kul)
Så mitt tips när du undrar “Vad ska jag träna?” är att först ta reda på varför du vill träna? Vad är målet? Först då kan du, eller nån annan, besvara den frågan 🙂