Månad: mars 2019
Mäta trafik i sociala medier
- Först och främst — ta reda på vad verksamhetens mål är innan du sätter dig och börjar mäta på din kammare. Det är ingen idé att du försöker mäta vad ditt arbete ger i faktiska kronor om du inte har koll på verksamhetens mål.
- När du vet vad företaget har för mål så blir det mycket lättare att räkna ut ROI (Return on investment). Låt oss säga att två av målen är att öka försäljningen och sänka försäljningskostnaden. Du behöver då ha koll på vad det ni säljer kostar, vad det ligger för kostnader bakom försäljningen (till exempel din tid, vad själva annonsen — om du gör en annons — kostar) och konverteringsgraden. Några av de här siffrorna får du från din chef eller från den som har hand om ekonomin tänker jag, och några av dem kan du få direkt från till exempel Facebook (om det är där du skapar en annons eller jobbar organiskt).
- När du har koll på de här siffrorna så kan du räkna ut ROI, det vill säga hur mycket du får tillbaka på varje annons, eller på ditt nerlagda arbete.
- Sen ska du ta fram KPI'er, det vill säga nyckeltal som ska vara stöttande till det stora, eller de stora, målen. Bra nyckeltal i det här fallet kan vara räckvidd, trafik till säljsidan på sajten, kostnad per konvertering och interaktion. Ju fler som nås desto fler kommer ju vara potentiella kunder eller hur? Och därmed fler personer som kommer till sajten. Och ju mer interaktion ni har på era inläg desto fler kommer att nås (eftersom de sociala kanalernas algoritmer älskar kommentarer, likes och delningar). Och om kostnad per konvertering sjunker — ja men då sjunker ju försäljningskostaden, eller hur?!
- Det du behöver, rent tekniskt, för att kunna mäta är Facebook-pixeln och Google Analytics (eller ännu hellre Google Tag manager). Det här är nånting som du kan lägga på en utvecklare. Det ska inte ta mer än en halvtimme, timme. Sen behöver du också få hjälp så att du kan följa upp nyckeltalen (KPI'erna). Det kan jag inte säga hur lång tid det tar… så fråga! Det är nämligen beroende av fler faktorer; hur sajten är byggd, hur många kodsnuttar som ska läggas ut etc…
Och DÄR var jag klar!
Jo tack jag kämpar på!
Gratis webinar: 10 saker du bör ha koll på som Social Media manager!
Sociala medier-strategi
- Varför ska vi jobba i sociala medier? Vad är syftet?
- Vem är det vi vill nå?
- Vad är det för slags innehåll vi ska skapa och dela?
- Vad ska vi ha för tonalitet?
- Vilka kanaler ska vi jobba i?
- När ska vi posta? Frekvens och timing…
- Hur ser det ut hos konkurrenterna?
- Hur ska vi göra det här? Hur planerar vi in veckans content?
Många funderingar igen
Hej ny vecka!
5 tips om hur företag kan växa på Instagram
Varsågoda! Här får ni fem tips på hur ni kan jobba strategiskt för att växa på Instagram
1. Skapa innehåll som är av värde för mottagaren!
Börja skapa innehåll som är av värde för mottagaren och undvik att prata om era egna produkter! Det är nämligen först då som vi kan lyckas. Jag brukar säga att 80 % av innehållet ska vara av värdefull karaktär, och först när man har ordning på det så har “man råd” att dela med sig av direkt säljande innehåll.
2. Jobba för att hitta en personlig tonalitet!
Se till att vara mer personliga så kommer ni upptäcka att resultatet blir att ni växer på Instagram och att ni dessutom får fler genuina följare. Att vara personlig behöver inte innebära att ni berättar era livsstories, det kan snarare handla om att ni har en tonalitet som är närvarande, inbjudande, inkluderande och som känns “nära”. En del företag satsar på riktigt snygga bilder och riktigt snygg layout på Instagram, och jag skulle säga att man ska vara försiktig med det. Det får inte se ut som reklambilder. Tänk på vad du själv interagerar med när du scrollar i flödet! Knappast med reklambilder, eller hur? ?
3. Släpp ert eget Instagram-flöde ibland och gå istället in på målgruppens konton och interagera med dem!
Visa att ni uppskattar målgruppen genom att gilla deras bilder eller kommentera när det passar. En självklarhet är att söka upp alla som har skrivit om ert varumärke. Det gör ni genom att söka efter era hashtags eller efter hashtags där ni tror att folk kan ha skrivit om er. De flesta företag skulle vinna på att omfördela sin tid och lägga mer tid på att interagera med andra istället för att bara själva posta inlägg. Jag skulle säga att det här är ett av de enklaste knepen om ni vill växa och få fler följare på Instagram! För vad händer när vi börjar lyssna på, och uppmärksamma, människor? Jo, de börjar gilla oss!
4. Tänk på timingen!
Posta era inlägg mellan 20,00 – 21,30 söndagar – torsdagar! De flesta är online då och är dessutom i ett läge där de kan kommentera. Kommentarer är det som väger tyngst på Instagram, så det är förstås det vi vill ha. Det fungerar nämligen så att om vi får många kommentarer så uppfattar algoritmen det som ett bra inlägg. Resultatet blir då att våra inlägg visas för fler personer. Och som vi vet — större räckvidd brukar resultera i fler följare! Och det i sin tur brukar så småningom öka försäljningen.
5. Tänk att ni startar en konversation snarare än att ni “postar ett inlägg!”
När ni har postat ett inlägg, stanna kvar en stund för att prata med de som vill prata med er. Dels för att algoritmen gillar när det är så mycket interaktion som möjligt i ett tidigt skede, och dels för att människor då känner att ni är där. Sociala medier handlar om tvåvägskommunikation, så istället för att du tänker att ni “postar ett inlägg” så tänk att ni startar en konversation. Och då är det så klart bra om ni är där! Algoritmerna jobbar för att vi ska skapa relationer, och om ni vill växa på Instagram så är det bäst att ställa er in i ledet! ??♀️